miercuri, 19 septembrie 2012

Muzica ne cântă Soarta

Nu greşesc dacă spun că Muzica ne cântă Istoria şi soarta neamului. Să nu aruncăm gândul prea departe , ci la melodiile anilor 90" pe care cu siguranţă unele dintre ele le-aţi auzit. Pentru că anul 2012 este considerat în Republica Moldova  anul lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici deorece se înplinesc 20 de ani de la moartea cântăreţilor, haideţi să ne reamintim că ei au fost primii care au cantat cântece patriotice la Marea Adunare Naţională la Chişinău (27 august 1991).
Cântecele Suveranitate, Independenţă, Maluri de Prut, Limba Românească plasează în prim plan problema reintegrării teritoriale a Basarabiei şi României, precum şi introducerea  grafiei latine şi limbii române ca limba de stat.
La fel şi dincolo de Prut regăsim o serie de cântece ce împărtăşesc şi atestă aceste noime : Noi suntem români, Cântecul străinătăţii de Tudor Gheorghe, Steagul Românesc, Doamne ocroteşte-i pe români de Adrian Păunescu etc.
Astăzi din păcate aceste cântece  nu le auzim decât la anumite festivităţi comemorative.
 Tema dragostei în cântecele româneşti  din anii 90" face trimitere la o dragoste pură, dosită în inimile oamenilor şi sentimente  mai puţin exteriorizate. Înainte  dacă părinţii noştri ascultau Dacă dragoste nu e, nimic nu e.., astăzi se pare că Dacă sex nu e, nimic nu e.. nici chiar hituri.

O distincţie pronunţată de-a lungul anilor 1990-2012 evocă între ele cântecele populare moldoveneşti. Odata cu creşterea alcoolismului în Republica Moldova au crescut şi numărul cântecelor populare ce  marchează procesul de a bea  ca porcul  ca  pe ceva firesc şi foarte vesel.
 Deci astăzi 48 000 de moldoveni (date statistice a Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova)  cu deviza vieţii Să tragem o beţie căci viaţa nu e rea, se veselesc după aceste cântece ce le atestă soarta.

O altă problemă pe care o abordează compozitorii de muzică populară este migraţia. O serie din cantecele basarabene cheamă moldovenii  acasa la copii şi fraţi.
Din muzica uşoară, dance , pop, compozitorii basarabeni sunt mai puţin obsedaţi de sex şi mai mult de amor , cuvânt întâlnit cel mai mult în cântecele lui Ion Suruceanu şi pe care am reuşit să-l urăsc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu